Забелязали ли сте преди състезания как някои спортисти се напомпват“ психически? И

...
Забелязали ли сте преди състезания как някои спортисти се напомпват“ психически? И
Коментари Харесай

Един мощен трик за мотивация, който помага на спортистите

Забелязали ли сте преди надпревари по какъв начин някои спортисти „ се напомпват “ душевен? И несъмнено сте се питали дали това стремително зареждане със самонадеяност оказва помощ. Да. Така твърди неотдавнашно изследване, извършено не с професионални спортисти, а с голям брой хора с най-различни поприща и ползи – 44 хиляди души. 

Участниците трябвало да играят компютърна игра, при което учените открили: хората, които си казвали, че могат да станат по-добри постигнали най-хубавите резултати. Този метод постоянно се употребява от психолозите.

Визуализацията, при която участниците си представяли по какъв начин реализират върхов резултат , също била от употребява, само че не толкоз, колкото вътрешният разговор.

Екипът, включващ учени от разнообразни английски университети и чиновници от BBC Lab UK , отбелязва също и че подкрепящият вътрешен разговор е донесъл и други изгоди, с изключение на по-доброто показване, тъй като е толкоз лесна техника, която всеки може да употребява. Той е довел освен до възстановяване на резултатите в играта, само че и до повече позитивни страсти, показва проучването, оповестено във Frontiers in Psychology.

Броят на участниците в проучването – общо 44 742 души е доста по-голям от елементарния брой хора, които вземат участие в психическите проучвания – общоприетоо по-малко от 300 души. Доброволците можели да се включат в опита от домашния си компютър.

Няколко предходни проучвания са подчертавали изгодата от малко „ самонавиване “, когато става дума за постигане на персоналния капацитет – било е потвърдено, че това понижава тревогата, усилва самоувереността и усъвършенства оправянето със самата задача.

Ако желаете да употребявате вътрешния си разговор за възстановяване на представянето, старайте се да употребявате къси фрази, и колкото може по-конкретни и ясни изречения, поучава спортният психолог Антонис Хатцигеоргиадис за Psych Central .

„ Въпрос на персонално желание е какви думи да употребявате, само че като цяло съветът е вътрешните послания да са дефинирани позитивно, а не негативно и да се концентрират върху това, което би трябвало да извършите, а не върху това, което би трябвало да избегнете “.

Проучването има своите ограничавания – липсва контрол, така че учените няма по какъв начин да знаят тъкмо какво се случва в дома на всеки състезател. Също по този начин не е ясно дали оправянето с съответната задача може да се придвижи и върху други области и умения.

И въпреки всичко, малко самонадъхване в никакъв случай не е ненужно. Със сигурност, когато става дума за спорт.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР